Prikkelbaar darm syndroom (PDS)

Prikkelbaar darm syndroom (PDS) is geen ziekte maar een chronische aandoening met betrekking tot de maag en darmen. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Het meest kenmerkende symptoom is een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Hiernaast kan je vaak ook nog andere maag en darmklachten hebben. Veel voorkomende klachten zijn gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik en futloosheid. Het kan zijn dat je al van alles geprobeerd hebt en langs artsen bent geweest. Deze artsen kunnen je vaak niet verder helpen. Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden.

Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties. De zenuwen die de spieren aansturen van het maag-darmkanaal maken deel uit van je onbewuste zenuwstelsel. Dit betekent dat je de spieren van je darmen niet bewust kunt aansturen. Toch worden de spieren op onbewust niveau wel degelijk aangestuurd. De spieren in je darmen reageren op spanning en ontspanning. Via onbewuste mogelijkheden kan je een gezonde werking van de darmen dus wel beïnvloeden.

Hypnotherapie en PDS

Uit wetenschappelijk onderzoek sinds 1980 en in de praktijk blijkt dat behandeling met hypnotherapie bij PDS wél helpt. Het behandelprogramma ‘Darm Management bij PDS’, gebaseerd op hypnotherapie, wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast. Onderzoek toont aan dat bij meer dan 80% van de cliënten die het programma volgt, de problemen afnemen of helemaal verdwijnen.

Met dit behandelprogramma werken we met ontspanningsoefeningen, lichaamsgerichte oefeningen en therapeutische gesprekken. Hierdoor is het mogelijk om je darmen opnieuw te trainen naar een gezonde werking zodat je darmen meer tot rust komen en ze minder gevoelig zijn voor spanning en stress.